Πομακοι

Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

Τους Πομακους της ορεινης Θρακης που μιλανε μια νοτιοσλαβικη διαλεκτο αναμεμειγμενη με ελληνικές, βουλγαρικές και τουρκικές λέξεις, τους διεκδικουν: Η Ελλαδα σαν Ελληνες, η Βουλγαρια σαν Βουλγαρους και η Τουρκια σαν Τουρκους. Πιο σωστα θα ηταν, και τα τρια αυτα κρατη να σεβασθουν και να υποστηριξουν την εθνικη ιδιαιτεροτητα των Πομακων

 

Νεαρες Πομακισσες

Ο Δημήτρης Κιτσικούδης λέει για τους Πομάκους: Οι Πομάκοι είναι ένας πληθυσμός που ζει στα βουνά της Ροδόπης, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά μήκος των συνόρων. Η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική και η θρησκεία τους μουσουλμανική. Η καταγωγή τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι. Χαρακτηριστική είναι μια παροιμία τους: «Να φοβάσαι του Τούρκου το βόλι, του Βούλγαρου το ξύλο και του Έλληνα το μολύβι», γιατί το βόλι και το ξύλο ξεχνιούνται, αλλά το μολύβι δεν ξεχνάει.

Εγω, Εμμανουήλ Σαριδης, καταγομαι απο την Σταυρουπολη της Ξανθης, μια αναπνοη απο τα λεγομενα Πομακοχωρια που βρισκονται βορεια της Ξανθης και Κομοτηνης, κοντα στα βουλγαρικα συνορα. Μεταναστευσα το 1960 στην Γερμανια οπου ζω ακομη και σημερα. Το 1986 σαν επιστημονικος συνεργατης του Fachbereich Politische Wissenschaften του Freie Universität Berlin εκανα για τρεις μηνες μια επιτοπια ερευνα για τους Μουσουλμανους της Θρακης. Μεταξυ αλλων επισκεφθηκα και την περιοχη βορειως της Ξανθης οπου ζουν οι Πομακοι, ειδα την κατασταση, συζητησα με απλους και λιγοτερο απλους κατοικους, με τον Δημαρχο Εχινου και τους προεδρους των αλλων χωριων και στην Ξανθη και Κομοτηνη με Χοτζαδες και Μουφτηδες. Και επιστρεφοντας στο Βερολινο εγραψα την ακολουθη μελετη για τους Πομακους, που ηταν και η πρωτη που δημοσιευθηκε για τον πληθυσμο αυτον στην Δυτικη Ευρωπη.

Οι καλοι και ωραιο αυτοι ανθρωποι βρισκονται ομως απο καιρου τωρα στο στοχαστρο της Τουρκιας, που λυσσαλεα προσπαθει να τους τουρκοποιησει. Βοηθουμενη στο εργο της αυτο απο τις συμμαχους δυναμεις της Δυσεως και απο ντοπιους ανιδεους η συμφεροντολογους, που συνεισφερουν ετσι στην συντηρηση της επικρατουσης ανωμαλιας και πολωσεως στην Ελλαδα.

Δυο απ‘ αυτους εινε και ο γιος του χουντικου Δημητρα, ο Παναγιωτης Δημητρας, αντιπροσωπος στην Ελλαδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης (NGO) Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και η σύζυγός του Ναυσικά Παπανικολάτου, υπεύθυνη της επισης NGO Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Το ζευγαρι αυτο, χρηματοδοτουμενο αδρα απο διαφορους διεθνεις οργανισμους που μοχθουν για την „προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων“ και ιδιαιτερα απο το Open Society Institute and Soros Foundation Network του Εβραιου Soros, δεν δισταζει να καταπατα τα ανθρωπινα δικαιωματα των Μουσουλμανων της Θρακης, αρνουμενο στους Πομακους, τους μουσουλμανους Ρομα και στους Μαυρους (Araplar) των χωριων Αβατο και Ευλαλο της Ξανθης να εχουν μια δικη τους εθνικη ταυτοτητα. Για το ζευγαρι αυτο που μαχεται για την „ελευθερια των ανθρωπινων δικαιωματων μειονοτικων πληθυσμων στην Ελλαδα“, ολοι αυτοι εινε Τουρκοι. Και ουτε δισταζει να κατασυκοφαντει σε μεγαλους διεθνεις οργανισμους και φορα την Ελλαδα, διοτι δεν συγκατατιθεται στην τουρκοποιηση των υπηκοων της, χρηματοδοτουμενο γι‘ αυτο μαλιστα και απο το ιδιο το κρατος, ειτε ΠΑΣΟΚ, ειτε ΝΔ ειναι αυτο.

Για την καλυτερη κατανοηση του θεματος διαβαστε λοιπον την μελετη μου:
Emmanuel Sarides: „Ethnische Minderheit und zwischenstaatliches Streitobjekt. Die Pomaken in Nordgriechenland“, Berlin 1987

Για τους Πομακους διαβαστε επισης το „STOP Die Pomaken Asimlation“ στο https://pomakischerkulturverein.wordpress.com/

Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης  9. August 2007
Rubrik: Griechenland, Türkei

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert