Περί επενδύσεων και άλλων (Kα)τινών…

Δημήτρης Ρομποτής
Δημήτρης Ρομποτής

Κατά την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε προς το αεροπλάνο κρατώντας δύο βαρυφορτωμένες πλαστικές σακούλες γεμάτες επενδύσεις! Και τι επενδύσεις…Διαβάστε περισσότερα

By October 1, 2019

Του Δημήτρη Ρομποτή

Κατά την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε προς το αεροπλάνο κρατώντας δύο βαρυφορτωμένες πλαστικές σακούλες γεμάτες επενδύσεις! Επειδή ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος από τη συνοδεία του περίμεναν τέτοια πληθώρα επενδύσεων, δεν σκέφτηκαν να βάλουν τις σακούλες διπλές, όπως κάνουν στις υπεραγορές τροφίμων, ή μια χάρτινη μέσα, με αποτέλεσμα λίγο μετά τον έλεγχο διαβατηρίων να ντέσουν στο μυτερό σκαρπίνι μέλους της αποστολής και να σπάσουν, σκορπίζοντας το πολύτιμο περιεχόμενο κατά μήκος του διαδρόμου. Τί κι’αν έτρεξαν λυτοί και δεμένοι, τί κι’αν ανασκουμπώθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους …υποδήμους, η ζημιά είχε γίνει, κατέφεραν μόνο να περισυλλέξουν μερικά τρίμματα, που χώρεσαν με άνεση σε μια κωλότσεπη. Η πτωχή πλην …άτιμος Ελλάς έμεινε και πάλι χωρίς ξένες επενδύσεις και οι μόνες οι οποίες θα γίνονται αραιά και πού εις το “foreseeable future” θα είναι επενδύσεις …υαλοβάμβακος στις λίγες υπό ανέγερση οικοδομές! Τί είχες Γιάνημ’, τί είχα πάντα, δηλαδή! Ωστόσο και για να είμεθα ακριβοδίκαιοι, αυτό σε καμμία περίπτωση δεν μειώνει την επιτυχία της μακροημένου πρωθυπουργικής επισκέψεως! Αλλο το ένα και άλλο το άλλο. Διότι το μεν είναι ουσία το δε σόου κι’αυτό που προέχει είναι το δεύτερο, διότι η αλλαγή των εντυπώσεων προϋποθέτει το πρώτο. Μπερδευτήκατε; Εγώ να δήτε …

Πράγματι ο πρωθυπουργός κατέβαλε φιλοτίμους προσπαθείας να πλασάρη το νέο “αφήγημα” (αδόκιμη και απαίσια απόδωση στα ελληνικά του αγγλικού “narrative”, όπως “νοικοκυριό”, “ντιμπέι”, “δεξαμενή σκέψης”, “πολιτικός πολιτισμός” – λες και μπορεί να υπάρξη πολιτισμός χωρίς πολιτική ή πολιτική χωρίς πολιτισμό – και αρχίδεια Καλαβρίας!), αυτό της μετά την κρίσιν Ελλάδος, την αλλαγή σελίδας που τραγουδούν και οι Μετάλικα, το πέρασμα δηλαδή της χώρας από τη φάση του πειραμοτοζώου στη φάση του …ζώου! Ο Μητσοτάκης με άλλα λόγια περιέφερε και με σχετική επιτυχία μάλιστα, μια πιο καλοδουλεμένη εκδοχή του πάλαι ποτέ “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Και είναι αλήθεια ότι επικοινωνιακώς η προσπάθεια του βγήκε, καθώς όπως διείδε ο ίδιος και οι συνεργάτες του πριν έρθουν εδώ, ήταν και οι απέξω έτοιμοι να δεχτούν αυτό το “αφήγημα” και να το τρέξουν με τη σειρά τους εις το εξώτερον. Υπ’αυτή λοιπόν την έννοια, η πρωθυπουργική επίσκεψη ήταν καλή, μετέφερε το νέο στίγμα και το πέρασε στα ανάλογα κανάλια. Ακόμη και ο ΥΦΥΠΕΞ των …υποδήμων σκίστηκε και του κάλεσε σωστούς ανθρώπους για συνάντηση από πλευράς ομογενών θεσμικών επενδυτών (είπαμε, τα θετικά να τα αναγνωρίζωμε!). Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια στις επαφές με την ελληνόφωνη …ωμογένεια, καθώς αυτές εξηντλήθησαν στον τετράγωνο κύκλο περί του Εθνικού Κήρυκος. Αλλά δεν μπορούμε να τα θέλωμε όλα δικά μας, οι προτεραιότητες είναι προτεραιότητες …(Διεμαρτυρήθησαν εκπρόσωποι ομογενειακών μέσων ενημερώσεως για το μονοπώλιο Εθνικού Κήρυκος ως προς την ενημέρωση σχετικά με τις κινήσεις της πρωθυπουργικής αποστολής! Καλά, τί περίμεναν; Από την αρχή ήταν λάθος η επιλογή ενός ομογενούς από την Αστόρια για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους αποδήμους επειδή εντείνει την ετεροβαρή σχέση αναφορικά με τους αποδήμους σε άλλες χώρες. Το γεγονός δε, ότι ο εν λόγω υφυπουργός έχει και επαγγελματικά συμφέροντα εντός της …ωμογένειας και εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζει ένα μέρος της ως πελάτες – δεν έχω την παραμικρή πρόθεση μείωσής του αναφέροντας τον όρο “πελάτες”, όλες οι “μπίζνες” έχουν πελάτες κι’όσο περισσότερους τόσο καλύτερα! – κατέστησε εξ αρχής την επιλογή του ως καθόλα αδόκιμη αφού υπάρχει ξεκάθαρο …“κωλούζιον” συμφερόντων.)

Αυτά λοιπόν ως προς το σόου που όπως είπαμε ήταν καλό. Το πρόβλημα είναι ότι και άλλοι πριν τον Μητσοτάκη είχαν κάνει καλό σόου στις ΗΠΑ, αλλά έμειναν μόνο σ’αυτό, στην επιτυχία δηλαδή μιας παραστάσεως, σαν τον Σαλαμπάση με το “Σ’αγαπάω μ’ακούς” και εν συνεχεία πάπαλα! Και ερχόμεθα τώρα στο δεύτερο σκέλος που είναι όπως ανέφερα στην αρχή, η ουσία. Δηλαδή τί το ουσιαστικό προέκυψε και διαφοροποιεί αυτή την επίσκεψη από τις προγενέστερες; Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: τίποτα! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, διότι η ουσία, ως συνήθως, έρχεται αργότερα, ακολουθεί τις εντυπώσεις επί των οποίων απαιτείται συστηματικό χτίσιμο. Κι’αυτό είναι το διαχρονικό πρόβλημα της συγχρόνου Ελλάδος, ότι πετυχαίνει κατά καιρούς “breakthrough” αλλά από “follow up” μανίκια! Σαν βροντές χωρίς βροχή. Για αυτό και οι απέξω είναι πάντα ενθουσιώδεις μεν ως προς την υποδοχή, επιφυλακτικότατοι δε ως προ τη συνέχεια διότι έχουν ξαναδεί το έργο και ξέρουν πότε να πάνε για κατούρημα…

Εάν λοιπόν ο Ελλην πρωθυπουργός πραγματικά επιθυμή η επίσκεψή του να είναι και από πλευράς ουσίας επιτυχημένη και να διαφοροποιηθή από αυτές των προκατόχων του, θα πρέπη να σταθή ως Κέρβερος πάνω από τα κυβερνητικά στελέχη και να απαιτήση έργοις συνέχεια και εξέλιξη ως προς τις αρχικές εντυπώσεις. Δεν είναι εύκολο μα ούτε και αδύνατο. Συνέπεια χρειάζεται, σοβαρότητα “and to keep the eye on the ball” γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθή από την εικόνα των εντυπώσεων και να την εκλάβη ως πραγματικότητα, με τον ίδιο τρόπο που πολλοί πολιτικοί πιστεύουν τα ίδια τους τα ψέματα …

(Στο εξής θα λαμβάνετε κείμενα από τα info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν τα δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Πολιτική ορθότης: η Αιθιοπία να αλλάξη το ελληνικό όνομά της γιατί Αιθίοψ στα ελληνικά σημαίνει “μαύρη μούρη”! Κι’αυτή η Μαύρη Θάλασσα, πια!

2) …Μόρια και κασσίδα!

3) Η Ελλάς αντέδρασε και η Κόκα Κόλα σταμάτησε να βάζη ομοίωμα του Παρθενώνος στα μπουκάλια της! Καιρός να κάνη το ίδιο και με τα εστιατόρια που φέρουν το αυτό όνομα όπως και με τις …καπότες “Trojan”! ‘Η μήπως το τελευταίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τουρκίας;

4) Πόθεν …αίσχος!

Δημήτρης Ρομποτής  2. Oktober 2019
Rubrik: Griechenland, Türkei

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert